Vincent Mentzel - News
       
 
 Tentoonstelling langer open


12-06-2011

De tentoonstelling is nog tot zondag 19 Juni 2011 te zien !!!

 

Koffietijd


12-06-2011

Vincent bij het programma Koffietijd van RTL.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Der Tagesspiegel


29-04-2011

Bericht over Vincent in Der Tagesspiegel: Vincent Mentzel - Das Auge der NiederlandeKlik hier voor de Link

 

De Wereld Draait Door


17-03-2011

Vincent bij de Wereld Draait door.

 

Erasmus Penning


12-03-2011

Tijdens de officiële opening van de tentoonstelling "Het oog van Nederland" in de kunsthal heeft fotojournalist Vincent Mentzel zaterdag in Rotterdam de Erasmusspeld gekregen uit handen van wethouder Korrie Louwes.

Klik hier voor de Speech van Korrie Louwes

 

Kunstof TV


06-03-2011

Kunststof TV is een live talkshow over kunst en cultuur met gasten, reportages en muziek. In deze aflevering: Simone Kleinsma toert door Nederland met haar Songbook; Fotograaf Vincent Mentzel werkte veertig jaar als staffotograaf van NRC Handelsblad, nu is hij te zien in De Kunsthal; En journalist Ad van Liempt schreef een boek met portretten van mensen die zich in de oorlog hebben onderscheiden, zowel ten goede als ten kwade.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

 

Het oog van Nederland, foto Vincent Mentzel


04-03-2011

by Marcel Molle

De Kunsthal Rotterdam presenteert een groots retrospectief van Nederlands bekendste fotojournalist Vincent Mentzel. Hij werkte veertig jaar als staffotograaf van NRC Handelsblad en laat Nederland met zijn pensioen een krachtig oeuvre na. Het overzicht laat vier decennia nieuwsmomenten zien vol foto's die op ieders netvlies gebrand staan. Mentzel zelf vertelt in de tentoonstelling over zijn favoriete foto's en wat zich op het moment van opname buiten het oog van de camera afspeelde.

Het oog van Nederland, foto Vincent Mentzel from Marcel Molle on Vimeo.

 

Foto Vincent Mentzel


24-02-2011

Op 12 maart 2011 verschijnt bij uitgeverij d'jonge Hond in Zwolle het boek Foto Vincent Mentzel ter gelegenheid van de tentoonstelling Het Oog van Nederland die op dezelfde dag opent in de Kunsthal in Rotterdam.


Link -> Uitgeverij d'jonge Hond

 

Vincent Mentzel “Het oog van Nederland” foto Vincent Mentzel


05-03-2011 - 13-06-2011

De Kunsthal Rotterdam presenteert een groots retrospectief van Nederlands bekendste fotojournalist Vincent Mentzel. Hij werkte veertig jaar als staffotograaf van NRC Handelsblad en laat Nederland met zijn pensioen een krachtig oeuvre na. Het overzicht laat vier decennia nieuwsmomenten zien vol foto's die op ieders netvlies gebrand staan. Mentzel zelf vertelt in de tentoonstelling over zijn favoriete foto's en wat zich op het moment van opname buiten het oog van de camera afspeelde.


Link -> De kunsthal
Link -> Folder Kunsthal

 

Vincent Mentzel “Art in front of the Camera”


16-09-2010

Kunst voor de Camera Fotografie van Vincent Mentzel Van 16 september tot 9 oktober besteedt Galerie Borzo aandacht aan Nederlands bekendste fotojournalist, Vincent Mentzel. In Kunst voor de Camera tonen zij een selectie foto’s uit zijn archief.

Opening expositie Vincent Mentzel door ZKH Prins Constantijn

Link -> Gallerie Borzo
Link -> Nieuwsbrief Gallerie Borzo in PDF
Link -> Radio 1

 

De Virtuele Vitrine van Vincent Mentzel


27-02-2010

Deze week in de Virtuele Vitrine de keuze van fotograaf Vincent Mentzel. Vincent Mentzel is al jaren verbonden aan NRC Handelsblad. Voor de Virtuele Vitrine kiest hij een schilderij van Klaas Gubbels. Het stelt een zittende vrouw op een tafel voor. Het is het favoriete schilderij in de huiskamer, maar voor het schilderij daar hing, ging er heel wat water door de zee......

Link -> AVRO's Opium - De virtuele vitrine

Beelden voor de krant - Foto's van Vincent Mentzel


20-03-2009 - 21-06-2009

Rijksmuseum


Vincent Mentzel (1945) behoort tot de erkende meesters van de Nederlandse fotografie. Zijn carrière omspant ruim 40 jaar, waarin hij zich vooral toelegde op parlementaire, portret- en reisfotografie. Hij is verscheidene malen onderscheiden en zag zijn foto’s in toonaangevende buitenlandse kranten en tijdschriften gepubliceerd. Mentzel is al decennia verbonden als staffotograaf aan NRC Handelsblad.

De meeste foto’s die getoond worden in museum Beelden aan Zee, zijn gemaakt voor NRC Handelsblad. Dat verklaart hun diversiteit: aanleiding is vaak een opening, interview, verjaardag, onthulling of onderscheiding. Vincent Mentzels foto’s geven dan ook een caleidoscopisch beeld van de wereld van de beeldhouwkunst: ateliers, portretten van beeldhouwers en verzamelaars, openingen van tentoonstellingen, enzovoorts. Onder de geportretteerde kunstenaars horen onder anderen Panamarenko, Donald Judd, Martin Kippenberger en Piet Esser.

Museum Beelden aan Zee toont eens per jaar een fototentoonstelling in het in 2007 geopende Penning- en Prentenkabinet van architect Steven Baart. De tentoonstelling Beelden voor de krant. Foto’s van Vincent Menzel is na Zeezucht. Foto’s van Paul Kramer in 2007 en Beelden van glorie en verval. Foto’s van Eddy Posthuma de Boer in 2008 de derde in deze reeks tentoonstellingen waarin de relatie beeldhouwkunst - fotografie wordt belicht.

Link -> Museum Beelden aan Zee

Link -> Toespraak Jan Teeuwisse, directeur van het museum Beelden aan Zee

Link -> Toespraak Birgit Donker, hoofdredacteur van NRC Handelsblad

Interview with Vincent Mentzel for Dutch Radio


20-Maart-2009


Rijksmuseum

Uitzending van vrijdag 20 op zaterdag 21 maart: Voor de tentoonstelling 'Beelden voor de krant' is een selectie gemaakt uit het oeuvre van de staffotograaf van NRC Handelsblad, Vincent Mentzel. Foto's die een relatie hebben tot de beeldhouwkunst. Klaas Drupsteen praat in Casa Luna met Mentzel.

Link -> Het programma is hier na te luisteren.

The Rijksmuseum aquires Photoarchive Vincent Mentzel


19-September-2008


Rijksmuseum
(photo Arie de Leeuw)

Director Wim Pijbes: ‘Oeuvre enrichment for our collection.’
The Rijksmuseum receives the archive in its ‘National Portret Gallery’.

Link -> NRC

De top drie van Vincent Mentzel


25 september 2008

NRC NU - Interview van Robert van de Roer met Vincent Mentzel